Guldpris

Guldpriset är det priset som marknaden sätter att guld är värt. Eftersom guld är en väldigt eftertraktad metall i hela världen uppdateras guldpriset ständigt för varje sekund som går då det görs så otroligt mycket handel med guld runt om i världen.

Guldpriset brukar beräknas per gram rent guld (24karat) och ligger i skrivande stund på lite drygt 350kr. Kom ihåg att detta är marknadspriset och alltså inte det pris som man får ifall man säljer guldsmycken etc. eftersom företagen dels måste ta ut vinst plus omkostnader för värdering etc.

Vad styr guldpriset?

Det finns otaliga faktorer som påverkar guldpriset. Det finns många som handlar med guld såsom man handlar med aktier. De köper gå guld och säljer det när det stigit i värde. Eftersom Guld är en råvara som alltid kommer bestå är det vanligt att man handlar med guld i osäkra ekonomier vilket får priserna att gå upp.

Andra faktorer som påverkar är svara valutor. När valutan är svag får man ”mer guld för pengarna” När valutan sen stärks kan man sälja guldet och tjäna pengar på både valutastärkningen och guldprisökningen samtidigt.

Som du märker är det en hel vetenskap att räkna ut vad som påverkar guldpriset, guldpriset rör sig som tur är ganska långsamt och stabilt, så man behöver inte oroa sig för några dippar.